środa, 23 kwietnia 2014

Sernik z czekoladą

Sernik wspaniały, jak rzekł mój TŻ.
Kawowy spód z brzoskwinią,
sernik o lekkim aromacie pomarańczy,
z gruubą polewą czekoladową.
Nieco inny niż robię zazwyczaj, bardziej cięższy i serowy.
Inne:
Sernik z kokosem, puszysty
Sernik na zimno, w pucharkach









Składniki

  • 270 g zbożowych ciastek z czekoladą
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki kawy
  • 110 g masła
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki oleju
  • brzoskwinie (puszka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy mannej
  • półtorej opakowania budyniu waniliowego
  • mleko
  • aromat pomarańczowy


Przygotowanie

Tortownicę (lub blachę) wyłożyć folią aluminiową. Ciastka włożyć do malaksera, powinna się zrobić z nich coś a la bułka tarta, dodać kawy, wymieszać. Masło - temperatura pokojowa włożyć do ciastek i ręką wyrobić. Wyłożyć ciastkową masą spód i boki tortownicy, delikatnie aby nie rozerwać folii, można wpierw wysmarować masłem, żeby lepiej się trzymało. Włożyć do lodówki, aby się schłodziło. Na spód można cienko pokroić brzoskwinię  i ułożyć. Do sera dodać sproszkowany budyń (bez żadnego mleka!), białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować na pianę, dodać do masy serowej, dodać olej,mąki ziemniaczanej/ kaszy mannej, aromat pomarańczowy i zmiksować wszystko razem. Przez budyń i mąkę, masa będzie nieco gęściejsza. Delikatnie wylać na spód i piec 180 stopniach  około 50 minut do godziny, wierzch ma być koloru jasnobrązowego. Zostawić sernik do ostudzenia. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dwoma łyżkami mleka i taką już lekko ostudzoną, gęstniejącą wylać na wierzch sernika. Zostawić do ostudzenia. Ja swój polałam jeszcze białym lukrem :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf