Sernik wspaniały, jak rzekł mój TŻ. Kawowy spód z brzoskwinią, sernik o lekkim aromacie pomarańczy, z gruubą polewą czekoladową. Nieco inny niż robię zazwyczaj, bardziej cięższy i serowy. Inne: Sernik z kokosem, puszysty Sernik na zimno, w pucharkach |
Składniki
- 270 g zbożowych ciastek z czekoladą
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki kawy
- 110 g masła
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 kg sera w wiaderku
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 szklanki oleju
- brzoskwinie (puszka)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy mannej
- półtorej opakowania budyniu waniliowego
- mleko
- aromat pomarańczowy
Przygotowanie
Tortownicę (lub blachę) wyłożyć folią aluminiową. Ciastka włożyć do malaksera, powinna się zrobić z nich coś a la bułka tarta, dodać kawy, wymieszać. Masło - temperatura pokojowa włożyć do ciastek i ręką wyrobić. Wyłożyć ciastkową masą spód i boki tortownicy, delikatnie aby nie rozerwać folii, można wpierw wysmarować masłem, żeby lepiej się trzymało. Włożyć do lodówki, aby się schłodziło. Na spód można cienko pokroić brzoskwinię i ułożyć. Do sera dodać sproszkowany budyń (bez żadnego mleka!), białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować na pianę, dodać do masy serowej, dodać olej,mąki ziemniaczanej/ kaszy mannej, aromat pomarańczowy i zmiksować wszystko razem. Przez budyń i mąkę, masa będzie nieco gęściejsza. Delikatnie wylać na spód i piec 180 stopniach około 50 minut do godziny, wierzch ma być koloru jasnobrązowego. Zostawić sernik do ostudzenia. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dwoma łyżkami mleka i taką już lekko ostudzoną, gęstniejącą wylać na wierzch sernika. Zostawić do ostudzenia. Ja swój polałam jeszcze białym lukrem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...