- 400 g kapusty kiszonej
- 2 żeberka
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminku
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól/ vegeta
- pieprz
Przygotowanie
Żebra opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Kapustę kiszoną poszatkować, dodać do garnka. [nigdy nie płuczę, kapuśniak lubię kwaśny; zdarza mi się nawet dolewać wody spod kapusty - jeśli nie lubicie bardzo kwaśno - kapuchę należy opłukać]
Do garnka dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek, można dodać kilka ziaren pieprzu. Pokroić czosnek w cienkie plasterki, marchew,ziemniaki i pietruszkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Po 20 minutach gotowania kapusty i mięsa, dodać do nich marchew, czosnek i pietruszkę. Ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie, gdyż ziemniaki w kwasie by nie zmiękły (nie ugotowałyby się). Po 50 minutach należy wyciągnąć mięso. Żeberka obrać z mięsa, pokroić mięsko, kości wyrzucić, całość z powrotem wrzucić do garnka. Można dodać koncentratu pomidorowego, doprawić. Dodać ugotowane ziemniaki. Podgotować 10 minutek. Najlepszy po nocy przestanej, spożyty z świeżym chrupiącym chlebkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...