czwartek, 17 kwietnia 2014

Kapuśniak

Składniki

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 żeberka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól/ vegeta
  • pieprz


Przygotowanie

Żebra opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Kapustę kiszoną poszatkować, dodać do garnka. [nigdy nie płuczę, kapuśniak lubię kwaśny;  zdarza mi się nawet dolewać wody spod kapusty -  jeśli nie lubicie bardzo kwaśno - kapuchę należy opłukać]
Do garnka dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek, można dodać kilka ziaren pieprzu. Pokroić czosnek w cienkie plasterki, marchew,ziemniaki i pietruszkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Po 20 minutach gotowania kapusty i mięsa, dodać do nich marchew, czosnek i pietruszkę. Ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie, gdyż ziemniaki w kwasie by nie zmiękły (nie ugotowałyby się). Po 50 minutach należy wyciągnąć mięso. Żeberka obrać z mięsa, pokroić mięsko, kości wyrzucić, całość z powrotem wrzucić do garnka. Można dodać koncentratu pomidorowego, doprawić. Dodać ugotowane ziemniaki. Podgotować 10 minutek. Najlepszy po nocy przestanej, spożyty z świeżym chrupiącym chlebkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf