- 4 długie, bardzo dojrzałe banany
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 50g roztopionego masła
- pół kostki mlecznej czekolady Milka
Przygotowanie
Przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Do naczynia włożyć banany, śmiało możemy wykorzystać takie z czarną skórką, one nie są zepsute, są bardzo dojrzałe, miękkie i słodsze od tych normalnych - żółtych. Absolutnie ich nie wyrzucać, lepiej zrobić pyszne ciasto, które robi się dosłownie 10 minut :) Do bananów wsypać cukier, przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Czekoladę połamać, ja nie siekam drobno. W dłoniach łamię tak by kostka była podzielona na mniej więcej trzy części, wrzucam do ciasta i mieszam łyżką. Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 50 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...