- 0,5 kg wołowiny
- 0,5 kg wieprzowiny
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 jajek na twardo
- 1 surowe jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso, cebulę, czosnek zmielić. Ja wkładam do robota i samo się wszystko miesza i sieka. Wymieszać całość z surowym jajkiem, doprawić. Formę posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć połową mięsa keksówkę, następnie ułożyć jajka na twardo i przykryć resztą mięsa. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Żeby klops nie był zbyt suchy, przez pierwsze 20 minut pieczenia przykryć go folią aluminiową. Klopsa podawać można z ulubionym sosem. (paprykowy, czosnkowy, pieczarkowy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...