- 2 jajka
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki białego cukru
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- jagody
Przygotowanie
Masło roztopić. Jagody jeśli świeże umyć i osączyć. Ja użyłam mrożonych jeszcze zapasów. Do wysokiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, do drugiego naczynia dać składniki mokre. Jaja z cukrem, masło, jogurt (temperatura pokojowa) i ręcznie dokładnie wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych, ręcznie wymieszać. Gęste ciasto wyłożyć do foremek, około 3/4 - jeśli damy do całej wyleją się podczas pieczenia. Na wierzch, można też na spód wyłożyć jagody. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut do tzw suchego patyczka.
uwielbiam muffinki ;)
OdpowiedzUsuń