piątek, 4 kwietnia 2014

Ciasto waniliowo kakaowe

 Składniki

  •     1 i 1/2 szklanki mąki pszennej +2 płaskie łyżki
  •     1 szklanka cukru
  •     6 jaj
  •     1 budyń waniliowy bez cukru
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     200 g margaryny do pieczenia
  •     1 łyżka kakao

Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać wraz z z budyniem i proszkiem do pieczenia. Margarynę roztopić i ostudzić. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka. Do piany jajecznej dodać mąkę, następnie masło i miksować na najniższych obrotach. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Żeby środek był kakaowy musimy to ciasto podzielić, więc wlać do keksówki około 3/4 ciasta, (lub mniej czy też więcej w zależności ile chcemy kakaowego ciasta). Do pozostałej masy dodać kakao. Ja niestety nie miałam naturalnego, zwykłego kakao, więc dałam puchatka, całe pół szklanki. Masę wymieszać, i wlać na jasną masę tak mniej więcej przez  środek, jak sobie wylejemy taki będziemy mieć wzorek. Piec 45 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu, jeśli nie zjemy babki od razu, to radzę jak i każdą inną babkę trzymać zawiniętą w papier, ja wkładam do reklamówki jeszcze - nie wysycha i jest puszyste.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf