- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej +2 płaskie łyżki
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać wraz z z budyniem i proszkiem do pieczenia. Margarynę roztopić i ostudzić. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka. Do piany jajecznej dodać mąkę, następnie masło i miksować na najniższych obrotach. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Żeby środek był kakaowy musimy to ciasto podzielić, więc wlać do keksówki około 3/4 ciasta, (lub mniej czy też więcej w zależności ile chcemy kakaowego ciasta). Do pozostałej masy dodać kakao. Ja niestety nie miałam naturalnego, zwykłego kakao, więc dałam puchatka, całe pół szklanki. Masę wymieszać, i wlać na jasną masę tak mniej więcej przez środek, jak sobie wylejemy taki będziemy mieć wzorek. Piec 45 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu, jeśli nie zjemy babki od razu, to radzę jak i każdą inną babkę trzymać zawiniętą w papier, ja wkładam do reklamówki jeszcze - nie wysycha i jest puszyste.
OdpowiedzUsuńкрасота страницы