sobota, 26 kwietnia 2014

Schab pieczony faszerowany figami

Składniki

  •     pół kilo schabu
  •     suszone figi
  •     2 cebule
  •     oliwa
  •     jeden anyż
  •     2 liście laurowe
  •     4 ziela angielskie
  •     czosnek granulowany
  •     2 ziarna jałowca
  •     pieprz czarny
  •     rozmaryn
  •     szałwia
  •     majeranek
  •     ciemny sos sojowy
  •     brandy

Przygotowanie

Mięso umyć, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrobić nacięcie przez środek schabu i napełnić go suszonymi figami. Natrzeć schab solą i włożyć do lodówki. W naczyniu przygotować marynatę. Dać dwie łyżki oliwy, pokruszone liście laurowe, lekko zmiażdżone ziarna ziela angielskiego i jałowca, pokruszyć anyż, łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę czosnku i po pół łyżeczki rozmarynu i szałwii, łyżeczkę ciemnego sosu sojowego. Wymieszać. Cebulę obrać, sparzyć, pokroić w cienkie piórka. Kilka fig również sparzyć, pokroić w cienkie paski. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i dodać dwie łyżki brandy. Schab natrzeć marynatą i włożyć na rozgrzany olej, wlać resztę marynaty i na średnim ogniu schab obsmażyć. Włożyć cebulę wraz z figami i podsmażyć. Do naczynia żaroodpornego włożyć schab. Do marynaty dodać szklankę wody i przelać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 190 stopni przez 40 - 50 minut. W czasie pieczenia polewać schab sosem, aby nie był suchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf