- pół kilo schabu
- suszone figi
- 2 cebule
- oliwa
- jeden anyż
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- czosnek granulowany
- 2 ziarna jałowca
- pieprz czarny
- rozmaryn
- szałwia
- majeranek
- ciemny sos sojowy
- brandy
Przygotowanie
Mięso umyć, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrobić nacięcie przez środek schabu i napełnić go suszonymi figami. Natrzeć schab solą i włożyć do lodówki. W naczyniu przygotować marynatę. Dać dwie łyżki oliwy, pokruszone liście laurowe, lekko zmiażdżone ziarna ziela angielskiego i jałowca, pokruszyć anyż, łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę czosnku i po pół łyżeczki rozmarynu i szałwii, łyżeczkę ciemnego sosu sojowego. Wymieszać. Cebulę obrać, sparzyć, pokroić w cienkie piórka. Kilka fig również sparzyć, pokroić w cienkie paski. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i dodać dwie łyżki brandy. Schab natrzeć marynatą i włożyć na rozgrzany olej, wlać resztę marynaty i na średnim ogniu schab obsmażyć. Włożyć cebulę wraz z figami i podsmażyć. Do naczynia żaroodpornego włożyć schab. Do marynaty dodać szklankę wody i przelać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 190 stopni przez 40 - 50 minut. W czasie pieczenia polewać schab sosem, aby nie był suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...