sobota, 5 kwietnia 2014

Kluski na parze

Uwielbiam wiosnę. Stolik i krzesła już na balkonie,
zapraszają na śniadanie w towarzystwie moich wspaniałych roślin.
U mnie już wiosna pełną parą <3
A kluski to taki smak z dzieciństwa,
to trudno żeby nasza Młoda nie jadła takich pyszności :)
Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli


Przygotowanie

W naczyniu rozetrzeć drożdże z cukrem, zrobią się płynne. Dodać ciepłego mleka, wymieszać dokładnie, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Powinny nieco urosnąć. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtko (jajko w temperaturze pokojowej, nie bezpośrednio z lodówki!), szczyptę soli, i stopione (oraz ostudzone) wcześniej masło. Dodać do tego zaczyn drożdżowy i zagnieść jednolite ciasto. Włożyć wyrobione ciasto do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagnieść, rozciągnąć, podzielić na 6 części np za pomocą szklanki i uformować kluski w kształcie kulek. Wielkość dowolna, myślę, że fajniejsze takie mniejsze. W garnku zagotować wodę, nad garnkiem rozciągnąć pieluchę tetrową na przykład. Chociaż ja to po prostu gotuję małą ilość wody w garnku, gdy zaczyna parować kładę na wierzch druszlak i układam w nim max 3 małe kluski, można przykryć pokrywką. Gotować 10 minut, i bardzo ważne żeby kluski nie miały podczas gotowania kontaktu z wodą, inaczej się posklejają, i będzie kluskowa katastrofa. Podawać z roztopionym masełkiem i cukrem, z konfiturą, z owocowymi sosami. Z czym dusza zapragnie.
Aha przepis jest na około 6 sztuk, co zresztą można wyczytać z powyższego tekstu.

6 komentarzy:

  1. Kluski na parze to ciągle moje "senne marzenie" :) Do tej pory nie odważyłam się ich zrobić. A tu taka smaczna zachęta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, łatwo się robi, szybciutko gotuje, jeszcze szybciej zjada :D Pozdrawiam

      Usuń
  2. O jak apetycznie i kolorowo, nic tylko jeść. Pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja Kochać Kluski ... wszystkie jakie istnieją :D

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf