*na 4 roladki
- schab około 0,5 kg
- jedna biała kiełbasa
- kilka wędzonych śliwek (nie suszonych, wędzone są bardziej aromatyczne)
- jajko
- bułka tarta
- majeranek
- słodka papryka
- sól
Przygotowanie
Białą kiełbasę obrać ze skórki,dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżeczki majeranku, 5 wędzonych śliwek, wrzucić składniki do robota, który nam to wszystko wymiesza i zsieka. Schab podzielić i rozbić na cienkie kotlety, oprószyć solą. Na środek każdego kotleta wyłożyć farsz, ja wyłożyłam grubiej. Zawinąć w roladki, oprószyć z wierzchu papryką słodką. Zawinąć każdą roladkę w folię aluminiową, w taki baton, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 - 60 minut. Po upieczeniu, jak zdejmiemy folię będziemy mieli ładne roladki bez użycia nitek, które np mojego Lubego bardzo drażnią ;-) Jako że pieczemy bez użycia tłuszczu, podałam te roladki z sosem chrzanowym. Iście niebo w gębie :)
Sos chrzanowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...