Ciasto cytrynowe / babka cytrynowa |
Składniki
- 50g masła o temperaturze pokojowej
- 150g cukru
- starta skórka z 2 cytryn
- sok z połowy cytryny
- 3 duże, roztrzepane widelcem jajka
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki mleka
*syrop cytrynowy
- 150 g cukru pudru
- sok z 2 średniej wielkości cytryn
Przygotowanie
Do wysokiego naczynia włożyć masło, cukier, skórkę z cytryn, zmiksować na krem. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia. Do maślanej masy dodać mąkę i jajka, zmiksować. Stopniowo wlewać mleko, masa nie powinna być leista, zbyt rzadka, aczkolwiek z łatwością powinna spływać z łyżki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180 stopniach.
*Syrop cytrynowy
Do rondelka wlać sok z 2 cytryn (które zostały nam po otarciu skórki), dodać cukier puder, mieszać i podgrzewać na małym ogniu. Jeśli damy za dużo cukru wyjdzie nam fantastyczny lukier, a jeśli chcemy syrop, musimy uważać aby miało to konsystencję syropu klonowego. Syropem polać naszą babkę/ ciasto. Pasuje również do sernika :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...