piątek, 4 kwietnia 2014

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe / babka cytrynowa
 
    Składniki

  •     50g masła o temperaturze pokojowej
  •     150g cukru
  •     starta skórka z 2 cytryn
  •     sok z połowy cytryny
  •     3 duże, roztrzepane widelcem jajka
  •     150 g mąki pszennej
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     2-3 łyżki mleka

    *syrop cytrynowy

  •     150 g cukru pudru
  •     sok z 2 średniej wielkości cytryn


Przygotowanie

Do wysokiego naczynia włożyć masło, cukier, skórkę z cytryn, zmiksować na krem. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia. Do maślanej masy dodać mąkę i jajka, zmiksować. Stopniowo wlewać mleko, masa nie powinna być leista, zbyt rzadka, aczkolwiek z łatwością powinna spływać z łyżki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180 stopniach.

*Syrop cytrynowy
Do rondelka wlać sok z 2 cytryn (które zostały nam po otarciu skórki), dodać cukier puder, mieszać i podgrzewać na małym ogniu. Jeśli damy za dużo cukru wyjdzie nam fantastyczny lukier, a jeśli chcemy syrop, musimy uważać aby miało to konsystencję syropu klonowego. Syropem polać naszą babkę/ ciasto. Pasuje również do sernika :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf