Składniki
- 50 dag serka mascarpone
- 30 dag dużych zielonych winogron
- 300 ml schłodzonej śmietany 30%
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- 10 dag biszkoptów
- pół szklanki/100ml wina muscat
- pół szklanki/100ml syropu z trzciny cukrowej
Przygotowanie
Winogorona zblanszować we wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie, osączyć, każdy owoce przekroić na pół i usunąć pestki. Wino połączyć z syropem. Żółtka ubić z cukrem do białości i stopniowo dalej ubijając dodawać serek. Śmietanę ubić na sztywno i następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Na dnie tortownicy bądź salaterek, ułożyć biszkopty maczane w winie z syropem, przykryć kremem, wyłożyć winogrona, pokryć kremem, i powtórzyć ułożenie warstw. Na wierzchu ozdobić bitą śmietaną i czekoladą. Na co najmniej 4 godziny wstawić do lodówki. Świetnie smakuje podane z winem muscat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...