czwartek, 17 kwietnia 2014

Tiramisu winogronowe



Składniki

  • 50 dag serka mascarpone
  • 30 dag dużych zielonych winogron
  • 300 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag biszkoptów
  • pół szklanki/100ml wina muscat
  • pół szklanki/100ml syropu z trzciny cukrowej

Przygotowanie
Winogorona zblanszować we wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie, osączyć, każdy owoce przekroić na pół i usunąć pestki. Wino połączyć z syropem. Żółtka ubić z cukrem do białości i stopniowo dalej ubijając dodawać serek. Śmietanę ubić na sztywno i następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Na dnie tortownicy bądź salaterek, ułożyć biszkopty maczane w winie z syropem, przykryć kremem, wyłożyć winogrona, pokryć kremem, i powtórzyć ułożenie warstw. Na wierzchu ozdobić bitą śmietaną i czekoladą. Na co najmniej 4 godziny wstawić do lodówki. Świetnie smakuje podane z winem muscat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf