Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej +2 płaskie łyżki
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny do pieczenia
- budyń czekoladowy bez cukru
- aromat waniliowy
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Margarynę roztopić i ostudzić. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka. Do piany jajecznej dodać mąkę, następnie masło i miksować na najniższych obrotach. Żeby środek był czekoladowy musimy to ciasto podzielić, więc odlać do osobnego naczynia około 1/4 ciasta, (lub mniej czy też więcej w zależności ile chcemy kakaowego ciasta). Do mniejszej ilościowo masy dodać połowę budyniu czekoladowego bez cukru. Masę wymieszać. Do masy białej dodać budyń waniliowy i aromat waniliowy oraz wymieszać. Foremki na babeczki zalać na przemian białą i ciemną masą. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu, jeśli nie zjemy babki od razu, to radzę jak i każdą inną babkę trzymać zawiniętą w papier, nie wysycha i jest puszyste. Z podanych składników wyszło mi 12 sztuk takich babek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...