sobota, 19 kwietnia 2014

Małe wielkanocne babki


 Składniki

  •         1 i 1/2 szklanki mąki pszennej +2 płaskie łyżki
  •         1 szklanka cukru
  •         6 jaj
  •         1 budyń waniliowy bez cukru
  •         1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •         200 g margaryny do pieczenia
  •         budyń czekoladowy bez cukru
  •         aromat waniliowy


Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Margarynę roztopić i ostudzić. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka. Do piany jajecznej dodać mąkę, następnie masło i miksować na najniższych obrotach. Żeby środek był czekoladowy musimy to ciasto podzielić, więc odlać do osobnego naczynia około 1/4 ciasta, (lub mniej czy też więcej w zależności ile chcemy kakaowego ciasta). Do mniejszej ilościowo masy dodać połowę budyniu czekoladowego bez cukru. Masę wymieszać. Do masy białej dodać budyń waniliowy i aromat waniliowy oraz wymieszać. Foremki na babeczki zalać na przemian białą i ciemną masą.  Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu, jeśli nie zjemy babki od razu, to radzę jak i każdą inną babkę trzymać zawiniętą w papier, nie wysycha i jest puszyste. Z podanych składników wyszło mi 12 sztuk takich babek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf