- 6 wydmuszek z jajek
- 10 dkg szynki
- ugotowana marchewka
- kukurydza
- koperek
- 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
- 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)
- pół pojedynczej ugotowanej piersi kurczaka
Przygotowanie
Do takiej galarety możemy dać to co lubimy - groszek, paprykę czerwoną co chcemy.
Wszystko trzeba drobno posiekać. Ważne jest aby otwór w wydmuszce zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki oczyścić, i wyparzyć. Odstawić do wysuszenia. Składniki, które chcemy aby były w galarecie delikatnie włożyć do wydmuszek, nie uszkadzając skorupek. W wywarze rozpuścić żelatynę i zalać jajka. Odstawić do wystygnięcia. Zdjąć delikatnie skorupki jak ze zwykłego jaja, nie ma z tym problemu, należy jednak uważać by nie uszkodzić galarety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...