- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki mleka
- bazylia
- oregano
- sól
- 4 dkg drożdży
- szynka
- pieczarki
- ser żółty
- łyżka cukru
- czerwona papryka
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, do dużej miski. W mące zrobić dołek, wlać letnie mleko i dodać roztarte drożdże. Odstawić na chwilę, następnie dodać olej i zagnieść ciasto. Odstawić miskę przykrytą lnianą ściereczkę na jakieś 20 minut. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Pieczarki obrać, pokroić w cienkie pół talarki. Paprykę opłukać, pokroić w paski. Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na cienkich oczkach. Ciasto rozwałkować, uformować placek okrągły, kwadratowy - co kto lubi. Nałożyć sos pomidorowy. Piekarnik nastawić na 190 stopni. Następnie rozsypać dużo startego sera. Na serze ułożyć pieczarki, szynkę i paprykę. Wierzch posypać jeszcze serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
Sos pomidorowy do pizzy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...