- 5 jajek
- 1 duży burak
- 1 filet śledziowy
- cytryna
- kawior czerwony
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ugotować jajka na twardo i obrać. Przekroić każde na pół. Żółtka wyjąć, przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Buraka pokroić, włożyć do miski, zalać wrzątkiem i włożyć białe połówki jaj na około godzinę. Fileta śledziowy podzielić, 2/5 pokroić w cienkie paski, pozostałą część zblendować wraz z żółtkami, dodać łyżkę śmietany, sok z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną resztą śledzia i włożyć farsz do lodówki. Następnie po schłodzeniu farszu, i zabarwieniu jaj wyciągamy składniki. Na białka układamy śledziowy farsz, ozdobić koperkiem i czerwonym kawiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...