wtorek, 12 sierpnia 2014

Ciasto trzy czekolady z czereśniami


Składniki

  • 200g herbatników
  • czekolada mleczna
  • czekolada deserowa
  • czekolada biała
  • 350 ml śmietany 30%
  • kakao Wawel
  • mleko
  • czereśnie


Przygotowanie

Herbatniki pokruszyć. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z 50 ml śmietany 30%. Połączyć z herbatnikami. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatnikową masę. Czereśnie wydrylować, opłukać. Ułożyć na herbatnikowym spodzie. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę mleczną z 50ml śmietany 30% i rozprowadzić masę na czereśniach. Włożyć do lodówki aby masa zastygła. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka. 300 ml śmietany 30% ubić, dodać ostudzoną masę z białej czekolady i zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masę z mlecznej czekolady. Całość oprószyć kakao i włożyć do lodówki najlepiej na noc, aby stężało.

1 komentarz:

  1. O, ten przepis z herbatnikami przypomniał mi o placku, na który mama niejako sama wymyśliła przepis - a właściwie urozmaiciła nieco stary, który od kogoś dostała. I od razu mi się herbatniki dobrze kojarzą (czytaj: smacznie ;D)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf