wtorek, 5 sierpnia 2014

Czarny las

Składniki

  • 8 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3 łyżki kakao Wawel
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 700 ml śmietanki 36% 
  • 2 śmietan fixy (*lub żelatyna)
  • 1 słoik drylowanych wiśni
  • konfitura wiśniowa




Przygotowanie


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Stopniowo dodać szklankę cukru i żółtka, cały czas ubijając. Przesiać szklankę mąki, kakao i budyń czekoladowy. Wymieszać.
Piec około 40 minut w 180 stopniach. (zasada suchego patyczka)
700 ml mocno schłodzonej śmietany ubić z 3 łyżkami cukru oraz śmietan-fixem na sztywną masę. (Można śmietan fix zastąpić  żelatyną - 2 łyżki rozpuścić dokładnie w łyżce wrzącej wody. Dodać schłodzoną, ale wciąż płynną do ubitej śmietany.)
Biszkopt ostudzić, przekroić na pół (lub na trzy płaty - jak kto woli).
Ciasto można nasączyć spirytusem (kieliszek w proporcji pół spirytusu, pół wiśniowego soku) lub wiśniówką.
U mnie pominięte, bo mam małego żarłocznego potwora ciasteczkowego w domku.
Biszkopt posmarować cienką warstwą konfitury wiśniowej. [można pominąć i wyłożyć po prostu drylowane wiśnie z zalewy]
Następnie wykładamy bogatą warstwę śmietany.
Na śmietanę wykładamy wiśnie (lub konfiturę).
Kładziemy delikatnie drugi płat biszkoptu.
Można czynność powtórzyć.
Wierzch ozdobić śmietaną, gorzką czekoladą i wiśniami (świeżymi lub z zalewy).
Tort wstawić do lodówki do stężenia masy.
Można użyć w sezonie świeżych wiśni lub czereśni.
Jak i konfitur wiśniowych, bądź wiśni mrożonych.

5 komentarzy:

  1. Klasyka smaku, zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och to jest moj jeden z ulubionych przysmakow ! Czasem trace glowe dla niego w cukierni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czemu zawsze jak do Ciebie zaglądam chce mi się jeść ???

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj rety, ledwo udało mi się włączyć opcję komentowania, nie wiem czy to jakiś błąd u mnie, czy u Ciebie, już któryś raz z kolei :(
    A co do wpisu, kochana, przez Twoje proste przepisy nabieram chęci do pieczenia. Do pieczenia, nie gotowania, a to zły znak, bo co z tą kobiecą figurą :D

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf