Składniki
- 200g herbatników
- czekolada mleczna
- czekolada deserowa
- czekolada biała
- 350 ml śmietany 30%
- kakao Wawel
- mleko
- czereśnie
Przygotowanie
Herbatniki pokruszyć. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z 50 ml śmietany 30%. Połączyć z herbatnikami. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatnikową masę. Czereśnie wydrylować, opłukać. Ułożyć na herbatnikowym spodzie. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę mleczną z 50ml śmietany 30% i rozprowadzić masę na czereśniach. Włożyć do lodówki aby masa zastygła. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka. 300 ml śmietany 30% ubić, dodać ostudzoną masę z białej czekolady i zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masę z mlecznej czekolady. Całość oprószyć kakao i włożyć do lodówki najlepiej na noc, aby stężało.
O, ten przepis z herbatnikami przypomniał mi o placku, na który mama niejako sama wymyśliła przepis - a właściwie urozmaiciła nieco stary, który od kogoś dostała. I od razu mi się herbatniki dobrze kojarzą (czytaj: smacznie ;D)
OdpowiedzUsuń