Eton mess to tradycyjny angielski deser składający się z
mieszanki truskawek, kawałków bezy i kremu,
który jest tradycyjnie serwowany przy rocznej grze (Eton College)
krykieta z uczniami Harrow School.
Nazwa od 19 wieku.
Eton mess było serwowane w 1930 roku w szkole.
Został wykonany z truskawek i bananów zmieszanych z lodami lub śmietaną.
Beza było późniejszym dodatkiem, i może być innowacją wykonaną przez Michaela Smitha,
autora dzieł angielskich kulinariów (1973).
Eton mess może być wykonany z wielu innych rodzajów owoców latem, a
le truskawki są uważane za bardziej tradycyjne.
Deser jest nazwany bałaganem,
serwowanym przez cały rok w Lancing College w West Sussex.
Składniki
- bezy
- śmietanka 30/36 %
- truskawki
Przygotowanie
Śmietankę ubić, można dołożyć śmietan fix. Można dosłodzić do smaku. Bezy pokruszyć. Owoce opłukać, odszypułkować. Część pokroić, część zgnieść widelcem. I ułożyć w pucharku warstwami - śmietana, bezy, owoce. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...