czwartek, 14 sierpnia 2014

Eton mess z truskawkami - deser bezowy - pożegnanie lata












Eton mess to tradycyjny angielski deser składający się z 
mieszanki truskawek, kawałków bezy i kremu,
 który jest tradycyjnie serwowany przy rocznej grze (Eton College) 
krykieta z uczniami Harrow School. 
Nazwa od 19 wieku. 
Eton mess było serwowane w 1930 roku w szkole.
Został wykonany  z truskawek i bananów zmieszanych z lodami lub śmietaną.
 Beza było późniejszym dodatkiem, i może być innowacją wykonaną przez Michaela Smitha, 
autora dzieł angielskich kulinariów (1973). 
Eton mess może być wykonany z wielu innych rodzajów owoców latem, a
le truskawki są uważane za bardziej tradycyjne. 
Deser jest nazwany bałaganem, 
serwowanym przez cały rok w Lancing College w West Sussex.




Składniki


  • bezy
  • śmietanka 30/36 %
  • truskawki


Przygotowanie

Śmietankę ubić, można dołożyć śmietan fix. Można dosłodzić do smaku. Bezy pokruszyć. Owoce opłukać, odszypułkować. Część pokroić, część zgnieść widelcem. I ułożyć w pucharku warstwami - śmietana, bezy, owoce. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf