wtorek, 12 sierpnia 2014

Imbir w cukrze _ syrop z imbiru, pomarańczy i cytryny


Z serii na zimę - imbirowe cukierki i syrop imbirowo pomarańczowy z cytryną - na zimę idealny! Syrop do herbaty, wody, rozgrzewający i przeciw przeziębieniom. A no i spróbuj do szampana! W taką deszczową pogodę czuję już jesień :D

Składniki

  • 800 g korzenia imbiru
  • 800 g cukru
  • 800 ml wody
do syropu
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • sok z 3 cytryn
  • cukier - ile kto lubi


Przygotowanie

Imbir obrać i pokroić w kostkę. Zagotować wodę i gotować z imbirem przez 20 minut. Dodać cukier, wymieszać i odstawić. Drugiego i kolejnego dnia to samo- gotować 20 minut i odstawić do ochłodzenia.
Proces powtarzamy 6 dni. (Należy próbować kiedy imbir będzie miękki.)
Odsączyć (opcjonalnie 6tego dnia) w druszlaku. Imbir rozłożyć na papierze do pieczenia do wyschnięcia.
Do syropu w którym warzony był imbir wlać sok pomarańczowy, dodać startą skórkę z dwóch cytryn i wyciśnięty sok z trzech cytryn. Gotować na wolnym ogniu około godziny, dosłodzić do smaku. Przecedzić i przelać do butelek lub słoików. Przechowywać w lodówce lub najlepiej piwnicach - generalnie w chłodnym miejscu, wtedy nic mu się nie stanie. Może też być to propozycja na gwiazdkowy food gifts. Polecam. Niedługo jesień :).
Natomiast ugotowany korzeń obtoczyć w cukrze i pozostawić do wyschnięcia na kilka godzin. Są gotowe do spożycia. Można przechowywać dłużej. Ja inaczej niż w szklanym naczyniu nie próbowałam. (podobnie jak pierniki)
Kupując imbir należy pamiętać, że najświeższe kłącze jest ciężkie, skórkę ma gładką. Po przełamaniu ma intensywny zapach i jest jakby lekko wilgotny, jasno żółtawy. 




Imbir lekarski to jedna z najstarszych uprawnych roślin leczniczych i przyprawowych. Właściwości lecznicze imbiru opisuje jedna z najstarszych chińskich ksiąg medycznych z około 2700 r. p. n. e. Imbir należał do najwartościowszych surowców leczniczych w starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej. Stosowany był przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego. Uważany był też za afrodyzjak. Tradycyjna medycyna chińska określa właściwości imbiru jako „gorące” i zgodnie z tym wskazaniem jest używany w kuchni posługującej się zasadą pięciu przemian. Współczesne badania potwierdziły wiele cennych właściwości imbiru, tak więc warto go włączyć do diety gdyż ma wszechstronne zastosowanie. Liczne badania potwierdziły przeciwwymiotne działanie kłącza, tak więc planując wakacyjny wyjazd warto zaopatrzyć się w jeden z dostępnych w aptekach preparatów lub w korzeń, którego plasterki możemy pogryzać. Przy okazji odkazimy jamę ustną ponieważ imbir ma właściwości antyseptyczne, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Dodatkowym efektem będzie świeży oddech.


Właściwości imbiru

  •     silnie rozgrzewa i pobudza krążenie
  •     jego właściwość jest wykorzystywana m.in. w kosmetyce, gdzie stosuje się go w produktach wyszczuplająco-modelujących, wspomagających zwalczanie cellulitu
  •     imbir w tradycji azjatyckiej wykorzystywany był jako afrodyzjak
  •     poprawiając ukrwienie zwiększa bowiem intensywność doznań i wzmaga erekcję
  •     zwiększając ukrwienie mózgu jest też naturalnym środkiem wspomagającym koncentrację i wydajność umysłową
  •     leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom,  jest bogaty w substancje przeciwzapalne
  •     wchodzi w skład preparatów przeciwreumatycznych, a także herbatek łagodzących infekcje


Ciekawostka


Do filiżanki wsypujemy łyżeczkę świeżo zmielonej kawy, dodajemy szczyptę cynamonu i szczyptę imbiru. Całość zalewamy wrzątkiem, dosładzamy do smaku i pijemy na zdrowie. Pozostałe po napoju fusy mieszamy z niewielką ilością oleju winogronowego i stosujemy jako peeling, który przy okazji rozgrzeje i poprawi krążenie w miejscach, które chcemy wymodelować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf