czwartek, 14 sierpnia 2014

Dżem z moreli

Składniki

  • 1 kg moreli bez pestek
  • 1 kg cukru + 40g

Przygotowanie

W 360 g wody rozpuścić 40 g cukru, gotować 5 min i przecedzić. Morele obrać, odpestkować. Zalać syropem 1 kg owoców. Garnek postawić na ogień. Gotować owoce 20 minut, dodać 1 kg cukru i gotować dżem 40 minut mieszając aby się nie przypalił. Jeśli chcemy otrzymać jednolitą konsystencję masę po ugotowaniu należy przetrzeć przez sitko. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i postawić do góry dnem, aby się odpowietrzyły i zassały. Przechowywać w chłodnym miejscu. 

2 komentarze:

  1. Witaj, uwielbiam dżemy, marmolady i inne mazie na bułeczkach, do tego mleczko i jestem w raju...:)
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony dżem :)
    Podziwiam, też twoja twórczość literacką... czasem sama też coś napiszę :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf