- 1 kg moreli bez pestek
- 1 kg cukru + 40g
Przygotowanie
W 360 g wody rozpuścić 40 g cukru, gotować 5 min i przecedzić. Morele obrać, odpestkować. Zalać syropem 1 kg owoców. Garnek postawić na ogień. Gotować owoce 20 minut, dodać 1 kg cukru i gotować dżem 40 minut mieszając aby się nie przypalił. Jeśli chcemy otrzymać jednolitą konsystencję masę po ugotowaniu należy przetrzeć przez sitko. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i postawić do góry dnem, aby się odpowietrzyły i zassały. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Witaj, uwielbiam dżemy, marmolady i inne mazie na bułeczkach, do tego mleczko i jestem w raju...:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:)
Mój ulubiony dżem :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam, też twoja twórczość literacką... czasem sama też coś napiszę :)