wtorek, 17 czerwca 2014

Mrożony deser z truskawkami i kremówką

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 7 wiejskich jaj
  • 200 ml śmietany 36%
  • cukier

Przygotowanie

Truskawki umyć, odszypułkować. W malakserze zsiekać na gładki mus truskawki z cukrem. Mus wyłożyć w brytfance, i zamrozić. Co pół godziny widelcem mus mieszać. Po dwóch godzinach mus będzie gotowy. Ubić sztywną, lśniącą pianę z 7 białek i 3/4 szklanki cukru.  W drugiej misce ubić 2/3 szklanki śmietany kremówki z łyżeczką cukru waniliowego. Delikatnie wymieszać śmietanę z białkami. Powstały krem rozsmarować na zamrożonym musie i mrozić co najmniej przez kolejne 4 godziny. Po upływie tego czasu, deser pociąć na kwadraty i podawać natychmiast. W te upały może nam się deser szybko roztopić.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf