- młoda kapusta średnia główka
- 2 laski kiełbasy
- cebula
- oliwa
- seler naciowy
- liście laurowe
- ziele angielskie
- cytryna
- świeża szałwia
- sól morska
- biały pieprz
- koperek
Przygotowanie
W woku rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę obrać i posiekać. Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć na oliwie. Kapustę opłukać i poszatkować. Dodać do kiełbasy, wymieszać. Podlać dwoma szklankami wody. Selera naciowego opłukać, pokroić, dodać do kapusty. Dodać 2 liście laurowe i trzy ziarna angielskie. Koperek opłukać, posiekać. Szałwię opłukać, ja dodałam cztery listki. Całość osolić około łyżką soli morskiej. Dodać szałwię i wyciśnięty sok z 1/3 cytryny. Dusić do miękkości kapusty. Pod koniec duszenia dodać koperek i doprawić do smaku pieprzem białym oraz solą.
Uwielbiam bigos, a na taka zdrowsza wersje bym sie pokusila :)
OdpowiedzUsuń