poniedziałek, 30 czerwca 2014

Bigos z młodej kapusty z cytryną i szałwią

Składniki

  • młoda kapusta średnia główka
  • 2 laski kiełbasy
  • cebula
  • oliwa
  • seler naciowy
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • cytryna
  • świeża szałwia
  • sól morska
  • biały pieprz
  • koperek


Przygotowanie
W woku rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę obrać i posiekać. Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć na oliwie. Kapustę opłukać i poszatkować. Dodać do kiełbasy, wymieszać. Podlać dwoma szklankami wody. Selera naciowego opłukać, pokroić, dodać do kapusty. Dodać 2 liście laurowe i trzy ziarna angielskie. Koperek opłukać, posiekać. Szałwię opłukać, ja dodałam cztery listki. Całość osolić około łyżką soli morskiej. Dodać szałwię i wyciśnięty sok z 1/3 cytryny. Dusić do miękkości kapusty. Pod koniec duszenia dodać koperek i doprawić do smaku pieprzem białym oraz solą.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam bigos, a na taka zdrowsza wersje bym sie pokusila :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf