- 2,5 kg kurek
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 4 szklanki wrzątku
- 1 łyżka soli
- 70 g cukru
- 5 listków laurowych
- 10 ziaren pieprzu kolorowego
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- marchew - na słoik po 2-3 plastry
- czosnek - na słoik 2-3 ząbki
Przygotowanie
Kurki wypłukać, oczyścić, osuszyć. Zagotować wodę z solą, cukrem i octem, dodać liście, ziele, pieprz, czosnek, pokrojoną w plastry marchew i gorczycę. Zagotować wodę z solą, cukrem i octem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Kurki w osobnym garnku obgotować we wrzątku przez około 8-10 minut. Odcedzić, ułożyć marchew i czosnek z zalewy na dnie słoika, ułożyć kurki. Zalać marynatą, zakręcić słoiczki i pasteryzować 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...