wtorek, 17 czerwca 2014

Kurki marynowane

Składniki

  •     2,5 kg kurek
  •     1 szklanka  octu jabłkowego
  •     4 szklanki  wrzątku
  •     1 łyżka soli
  •     70 g cukru
  •     5 listków laurowych
  •     10 ziaren pieprzu kolorowego
  •     8 ziaren ziela angielskiego
  •     1/2 łyżeczki gorczycy
  •     marchew - na słoik po 2-3 plastry
  •     czosnek - na słoik 2-3 ząbki



Przygotowanie

Kurki wypłukać, oczyścić, osuszyć. Zagotować wodę z solą, cukrem i octem, dodać liście, ziele, pieprz, czosnek, pokrojoną w plastry marchew i gorczycę. Zagotować wodę z solą, cukrem i octem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Kurki w osobnym garnku obgotować we wrzątku przez około 8-10 minut. Odcedzić, ułożyć marchew i czosnek z zalewy na dnie słoika, ułożyć kurki. Zalać marynatą, zakręcić słoiczki i pasteryzować 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf