sobota, 21 czerwca 2014

Dżem z kiwi i banana


Składniki:

  • 10 sztuk kiwi
  • 2 dojrzałe banany
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki pektyny



Przygotowanie

Kiwi obrać i pokroić. Banany obrać pokroić. Owoce wraz z cukrem, skórką cytryny i cynamonem włożyć do garnka i smażyć na średnim ogniu około trzy minuty. Wymieszać cukier z pektyną i posypać tym owoce. (można dać mniej cukru - do smaku) Gotować przez następne około 15 minut, doprowadzić do wrzenia. Napełnić słoiki i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

2 komentarze:

  1. Takiego dżemiku jeszcze nie robiłam. Chyba czas na wypróbowanie czegoś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jadłam czekoladowo bananowe ustrojstwo, które się podobnie robi i przechowuje , ale to z kiwi tez bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf