Składniki:
- 10 sztuk kiwi
- 2 dojrzałe banany
- 2,5 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki pektyny
Przygotowanie
Kiwi obrać i pokroić. Banany obrać pokroić. Owoce wraz z cukrem, skórką cytryny i cynamonem włożyć do garnka i smażyć na średnim ogniu około trzy minuty. Wymieszać cukier z pektyną i posypać tym owoce. (można dać mniej cukru - do smaku) Gotować przez następne około 15 minut, doprowadzić do wrzenia. Napełnić słoiki i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Takiego dżemiku jeszcze nie robiłam. Chyba czas na wypróbowanie czegoś nowego:)
OdpowiedzUsuńja jadłam czekoladowo bananowe ustrojstwo, które się podobnie robi i przechowuje , ale to z kiwi tez bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń