- 1 kg truskawek
- 7 wiejskich jaj
- 200 ml śmietany 36%
- cukier
Przygotowanie
Truskawki umyć, odszypułkować. W malakserze zsiekać na gładki mus truskawki z cukrem. Mus wyłożyć w brytfance, i zamrozić. Co pół godziny widelcem mus mieszać. Po dwóch godzinach mus będzie gotowy. Ubić sztywną, lśniącą pianę z 7 białek i 3/4 szklanki cukru. W drugiej misce ubić 2/3 szklanki śmietany kremówki z łyżeczką cukru waniliowego. Delikatnie wymieszać śmietanę z białkami. Powstały krem rozsmarować na zamrożonym musie i mrozić co najmniej przez kolejne 4 godziny. Po upływie tego czasu, deser pociąć na kwadraty i podawać natychmiast. W te upały może nam się deser szybko roztopić.
Mniam, na lato idealny :)
OdpowiedzUsuń