poniedziałek, 30 czerwca 2014

Gołąbki z młodej kapusty pieczone

Składniki
  • mała główka młodej kapusty
  • 250 g schabu środkowego/łopatki/szynki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól morska
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • przecier pomidorowy
  • papryka słodka
  • śmietana 18%
  • mąka

Przygotowanie

Kapustę obrać z liści, sparzyć. Ugotować ryż. Do malaksera włożyć mięso, cebulę, czosnek i zsiekać. Mięso doprawić solą, pieprzem i kminem, wymieszać z ryżem. Nafaszerować gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć liśćmi i poukładać gołąbki, które też przykryć liśćmi kapusty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 40-60 minut. Zrobić sos pomidorowy z przecieru, wody, dodać śmietany, soli, papryki słodkiej, zagotować i zagęścić mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf