- mała główka młodej kapusty
- 250 g schabu środkowego/łopatki/szynki
- cebula
- ząbek czosnku
- oliwa
- sól morska
- pieprz
- kmin rzymski
- przecier pomidorowy
- papryka słodka
- śmietana 18%
- mąka
Przygotowanie
Kapustę obrać z liści, sparzyć. Ugotować ryż. Do malaksera włożyć mięso, cebulę, czosnek i zsiekać. Mięso doprawić solą, pieprzem i kminem, wymieszać z ryżem. Nafaszerować gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć liśćmi i poukładać gołąbki, które też przykryć liśćmi kapusty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 40-60 minut. Zrobić sos pomidorowy z przecieru, wody, dodać śmietany, soli, papryki słodkiej, zagotować i zagęścić mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...