- 300g łopatki wieprzowej
- sos sojowy ciemny
- oliwa
- cebula
- sok z 1/4 limonki
- średniej wielkości papryka czerwona
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- sól morska
- łyżeczka cukru
- pieprz ziołowy
- świeży rozmaryn i cząber
- mąka ziemniaczana
- 4 małe młode ziemniaki
- majeranek
Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Łopatkę przełożyć do miski, skropić sokiem z limonki, dodać dwie łyżki sosu sojowego. Odłożyć do lodówki. Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Paprykę opłukać pokroić w więszką kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Do woka wlać dwie łyżki oliwy. Włożyć mięso i podsmażyć, oprószyć dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać cebulę i wysmażyć na złoto. Mieszać aby nie przywarło do dna. Całość podlać szklanką wody, dodać paprykę i ziemniaki. Dodać po dwie gałązki świeżych ziół. Dodać łyżeczkę majeranku, cukru, papryki słodkiej i ostrej. Dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem ziołowym. Podlewać po pół szklanki wody, gdy ta odparuje. Nie trzeba zagęszczać, ponieważ wcześniej dodawaliśmy mąki. Pyszne, aromatyczne i jednogarnkowe danie.
Uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuń