wtorek, 3 czerwca 2014

Zupa czosnkowa krem

Składniki

  • 34 duże ząbki czosnku
  • cebula
  • trochę sera żółtego, pleśniowego, topionego tylżyckiego w kostce
    (można pominąć - ale topiony doda nam kremowego smaku)
  • dwa ziemniaki
  • sól morska
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • chleb na grzanki
  • śmietana 18%
  • masło

Przygotowanie

Do rondelka włożyć dwie łyżki masła. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę posiekać w kostkę, włożyć z czosnkiem do rondla i zeszklić, poddusić na maśle. Do drugiego garnka wlać dwie do trzech szklanek wody. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do wody. Dodać soli i łyżeczkę gałki muszkatołowej. Gotować do miękkości. Do miękkich ziemniaków dodać zawartość rondelka, wymieszać i gotować około 10 minut. Całość zdjąć z gazu i zblendować na krem. Dodać dwie łyżki śmietany 18 %, sery (pokrojone w kostkę lub starte), i na małym ogniu gotować do rozpuszczenia serów. Następnie doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać, krem nie powinien mieć grudek. Chleb pokroić w kostkę, ułożyć na blasze i w nagrzanym piekarniku do 180 stopni wystarczy grzankom około 10 minut, aby były chrupiące. Zupę podawać ciepłą, na wierzch podać grzanki i posypać otartą w dłoniach gałką muszkatołową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf