- 34 duże ząbki czosnku
- cebula
- trochę sera żółtego, pleśniowego, topionego tylżyckiego w kostce
(można pominąć - ale topiony doda nam kremowego smaku) - dwa ziemniaki
- sól morska
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
- chleb na grzanki
- śmietana 18%
- masło
Przygotowanie
Do rondelka włożyć dwie łyżki masła. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę posiekać w kostkę, włożyć z czosnkiem do rondla i zeszklić, poddusić na maśle. Do drugiego garnka wlać dwie do trzech szklanek wody. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do wody. Dodać soli i łyżeczkę gałki muszkatołowej. Gotować do miękkości. Do miękkich ziemniaków dodać zawartość rondelka, wymieszać i gotować około 10 minut. Całość zdjąć z gazu i zblendować na krem. Dodać dwie łyżki śmietany 18 %, sery (pokrojone w kostkę lub starte), i na małym ogniu gotować do rozpuszczenia serów. Następnie doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać, krem nie powinien mieć grudek. Chleb pokroić w kostkę, ułożyć na blasze i w nagrzanym piekarniku do 180 stopni wystarczy grzankom około 10 minut, aby były chrupiące. Zupę podawać ciepłą, na wierzch podać grzanki i posypać otartą w dłoniach gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...