- 1 kg truskawek
- 0,5 do 1kg cukru
- laska wanilii
- cytryna
- pektyna
Truskawki umyć, odszypułkować. Część truskawek zgnieść w rękach, można pokroić, a część zostawić w całości. Włożyć do garnka wraz z laską wanilii, gotować na średnim ogniu około 15 minut. Dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny (aby dżem zachował kolor), oraz dwie łyżki pektyny (można zastąpić dżem fixem), i cukier do smaku i gotować kolejne 5 do 10 minut. Laskę wanilii wyciągnąć, gorący dżem przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem, aby się słoiki zassały.
Ale apetycznie wygląda ten dżemik:) Robię podobnie dżemik, tylko bez wanilii, ale muszę koniecznie wypróbować i Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńMmmmm pycha :)
OdpowiedzUsuń