Sam w sobie sposób jest po prostu mega. Skórka chrupiąca, a mięso tak soczyste w środku, samo odchodzi od kości, naprawdę palce lizać:)
Składniki
- zgrabny kurczak 1,5 kg
- 0,5 l piwa w szklanej butelce
- przyprawa do kurczaka zwykła, lub pikantna
- czosnek granulowany
- sól
Przygotowanie
Kurczaka umyć. W środku natrzeć czosnkiem. Z wierzchu natrzeć czosnkiem, lekko osolić, i posypać przyprawą do kurczaka. Otworzyć butelkę z piwem i nadziać na nią kurczaka. (etykietę z butelki usunąć!!) Piec w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia zależy tak naprawdę ile waży mięso. Kilogram mięsa pieczemy godzinę. 1,5 kg - półtorej. etc.
*
Robiłam ten przepis milion razy, i znaczenie ma gdzie jest szyjka butelki. Jeżeli damy ją na zewnątrz, szyja kurczaka obok - jak na zdjęciu - skórka będzie mocno chrupiąca, środek soczysty, ponieważ spienione od gorąca piwo będzie nam spływało po skórce, moczyło ją i się spiecze. Jeżeli szyja butelki nie będzie wystawała z kurczaka, środek soczysty - piwo będzie lało się wewnątrz kury, a skórka lekko nam chwyci kolor złoty i nie będzie chrupiąca, tylko trochę spieczona. Zdecydowanie bardziej mi smakuje chrupiąca i spieczona. Kolejną sprawą jest kwestia podłożenia czegoś pod kurę, piwo będzie się sączyło i tłuszcz z mięsa wytapiał, proponuję brytfankę, lub jakieś naczynie żaroodporne/ceramiczne. Następna sprawa wkładając generała do piekarnika, na rusztowanie w piekarniku, nawet na najniższym poziomie - piwo się nam tak nie nagrzeje. My znaleźliśmy sposób - wyjąć ruszciki, blaszkę położyć bezpośrednio na spodzie piekarnika, na to piwo z kurakiem. Piwo cały czas będzie się pieniło.
nigdy takiego nie robiłam ,ale chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuń