poniedziałek, 9 czerwca 2014

Fritata z chorizo, oscypkiem i warzywami

Składniki

  • 60 g chorizo
  • 20 g oscypka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 1 zielona cebulka
  • 5 jaj
  • pół pomidora
  • 15 dag warzyw na patelnię : marchew, fasola, czerwona papryka, kukurydza, brokuł
  • sól morska
  • chilli
  • pieprz ziołowy


Przygotowanie

Chorizo pokroić w cienkie plastry i na rozgrzanej patelce (bez tłuszczu!) podpiec, aż będzie kruche. Dodać posiekany czosnek, i posiekaną papryką chilli. Wymieszać i zdjąć z ognia. Warzywa na patelnię z połową łyżeczki podsmażyć. Sery zetrzeć. Jaja wbić do miski i  rozmącić wraz z serami, doprawić chilli lub pieprzem cayenne. Jaja wlać na warzywa i zapiekać, aż dół nam się zetnie. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Fritattę (jak kto woli omleta) delikatnie przełożyć do tortownicy (podpieczoną warstwą do góry, wierzch był płynny, ale bez problemu przełożyłam do tortownicy, ponieważ dno mojej patelki ma średnicę tortownicy). Na wierzch ułożyć chorizo z czosnkiem i papryczką. Połowę pomidora cienko pokroić, zieloną cebulkę posiekać i również ułożyć. Zapiekać około 10 minut. Podawać ciepłe.

Chorizo to jedna z części nagród od #Tarczyńskiego. Moja wspaniała wygrana w konkursie przekąska na piknik. Jeszcze raz dziękuję! Dostałam kabanosy różnych smaków, kiełbaski no i gwóźdź programu - kosz. Pięknie wykonana wikliniarska robota, wykończona skórą i płótnem. Talerzyki porcelanowe, kieliszki szklane. A kosz taaki pojemny, wszystko nam się mieści.  











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf