poniedziałek, 9 czerwca 2014

Zapiekanka z kalarepy

Składniki

  • 1 kalarepka
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml śmietana 30%
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • 180 g sera żółtego
  • 5 dużych rzodkiewek
  • bułka tarta

Przygotowanie

Kalarepę obrać, pokroić w talarki. W rondelku zagotować osoloną wodę i do wrzątku wrzucić kalarepę - blanszować pięć minut. Wyjąć i włożyć do naczynia z zimną wodą. Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w talarki. Na maśle podsmażyć i oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Rzodkiewkę opłukać, pokroić w talarki. Ser zetrzeć. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Na spód naczynia w którym będziemy piec wyłożyć kalarepę, pieczarki, rzodkiewkę i posypać serem. Następnie znowu ułożyć kalarepę, zalać całość śmietaną. Posypać wierzch bułką tartą i zapiekać 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf