sobota, 21 czerwca 2014

Dżem truskawkowy z wanilią

 Składniki
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 do 1kg cukru
  • laska wanilii
  • cytryna
  • pektyna
Przygotowanie

Truskawki umyć, odszypułkować. Część truskawek zgnieść w rękach, można pokroić, a część zostawić w całości. Włożyć do garnka wraz z laską wanilii, gotować na średnim ogniu około 15 minut. Dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny (aby dżem zachował kolor), oraz dwie łyżki pektyny (można zastąpić dżem fixem), i cukier do smaku i gotować kolejne 5 do 10 minut. Laskę wanilii wyciągnąć, gorący dżem przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem, aby się słoiki zassały.


2 komentarze:

  1. Ale apetycznie wygląda ten dżemik:) Robię podobnie dżemik, tylko bez wanilii, ale muszę koniecznie wypróbować i Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf