środa, 10 września 2014

Domowe burgery

Z serem cheeseburgery, bez sera hamburgery.
Ja wolę bez, a z frytkami.
Mąż woli z serem.
Tak więc są, takie po naszemu.
Natomiast miliony razy lepsze niż w Mc Donalds,
gdzie nie oszukujmy się w zwykłym "czisie" mięso mają ubogie. :)
 




Składniki

  • kapusta pekińska
  • 1 duży pomidor, lub dwa średnie
  • 1 duża cebula (biała, czerwona)
  • 3 - 4 ogórki kiszone
  • 4 plastry ulubionego sera żółtego
  • 4 bułki do hamburgerów (jednak zwykle nie smakują tak samo)
  • majonez
  • ketchup pikantny
  • musztarda sarepska
  • 0,5 kg mięsa wołowego - pręga, rosbef
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

Mięso zmielić. Do mięsa dodać 3 łyżki stołowe musztardy, oraz trzy łyżki wody. Wymieszać, mięso wchłonie wodę, będzie bardziej soczyste. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Uformować dłonią zacne, grubiutkie kotlety (jak na sznycle), o średnicy większej niż bułka, ponieważ podczas smażenia mięso zmniejszy swoją objętość. Na rozgrzanej patelni z olejem położyć kotlety. Smażyć cztery minuty, obracając co chwilę, aby się nie przypaliły. Nastawić piekarnik na 200 stopni, włożyć kotlety na ruszt. Między czasie przekroić bułki i odstawić na bok. Ser pokroić na plastry. Sparzyć cebulę i pomidory, pokroić wraz z ogórkiem kiszonym w plastry. Ketchup wymieszać z majonezem. Opłukać i poszatkować kapustę pekińską. Mięso w piekarniku powinno spędzić do 10-15 minut. Pod koniec wkładamy bułeczki na minutkę, aby były chrupiące. Wyciągamy mięso i bułki. Piekarnik można wyłączyć. Spody bułek na bogato posmarować sosem z ketchupu. Następnie wyłożyć na spód bułki w takiej kolejności: kapustę, pomidora, cebulę, ogórka, musztardę sarepską, mięso, ser, pomidor, cebula, ogórek i na wierzch drugą część bułki (posmarowaną ketchupem z majonezem). Z podanych składników wyszły mi 4 mega burgery. Cheeseburgery włożyć do piekarnika do stopienia się sera. Bułki wyciągnąć i przez środek wbić wykałaczki, aby jedząc nie powypadało nam ze środka. Podawać z colą, w towarzystwie frytek.
Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Biegnę do sklepu i robię, dzięki! To będzie świetna kolacja
    JoJo

    OdpowiedzUsuń
  2. No i jak zwykle pyszności aż ślinka cieknie, będę musiała zrobić:)))
    Pozdrawiam cieplutko!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jaka pychota, szkoda tylko, że jest tak późno i jestem taka zmęczona, że nawet nie doczołgam się do lodówki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię takie hamburgery czasami, dzieciaki mają wtedy radochę, bo ja wszystkie warzywka kroję i kładę osobno na talerzykach, mięsko, sosy stoją też osobno i bułki przekroję, a potem każdy nakłada na bułki to co chce i na co ma ochotę :) Moje smyki jakby mogli, to takie jedzonko chcieli by codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf