- 0,5 kg fasoli Jaś
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 300 g kiełbasy
- 200 g boczku wędzonego
- olej do smażenia
- 2 duże cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów
- przecier pomidorowy
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz ziarnisty
- pieprz czarny
- opcjonalnie mąka
Przygotowanie
Fasolę zalać wodą na noc. Na drugi dzień wodę odlać, nalać świeżą wodę i gotować do miękkości na wolnym ogniu około godziny. Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę i boczek pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Przełożyć całość do fasoli. Dodać pomidory i przecier pomidorowy. Dodać dwa ząbki czosnku, majeranek, pieprz ziarnisty, pieprz czarny i dosolić do smaku. Gotować do smaku, jeśli fasola sama nie zgęstnieje to dodać zasmażki z mąki. Z zasmażką gotować jeszcze kolejne 15 minut, wymieszać. Podawać z pieczywem.
Muszę spróbować tego przepisu :) wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPyszna taka fasola, świetnie ją przyprawiłaś.
OdpowiedzUsuń