niedziela, 14 września 2014

Fasola po bretońsku

Składniki

  •    0,5 kg fasoli Jaś
  •    2 liście laurowe
  •    4 ziarna ziela angielskiego
  •    300 g kiełbasy
  •    200 g boczku wędzonego
  •    olej do smażenia
  •    2 duże cebule
  •    1 puszka krojonych pomidorów
  •    przecier pomidorowy
  •    majeranek
  •    2 ząbki czosnku
  •    sól
  •    pieprz ziarnisty
  •    pieprz czarny
  •    opcjonalnie mąka
   

Przygotowanie


    Fasolę zalać wodą na noc. Na drugi dzień wodę odlać, nalać świeżą wodę i gotować do miękkości na wolnym ogniu około godziny. Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę i boczek pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Przełożyć całość do fasoli. Dodać pomidory i przecier pomidorowy. Dodać dwa ząbki czosnku, majeranek, pieprz ziarnisty, pieprz czarny i dosolić do smaku. Gotować do smaku, jeśli fasola sama nie zgęstnieje to dodać zasmażki z mąki. Z zasmażką gotować jeszcze kolejne 15 minut, wymieszać. Podawać z pieczywem.

2 komentarze:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf