- 1 kg łopatki wieprzowej
- kiełbasa śląska (około 2 małe laski)
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kminku mielonego
- 6 ząbków czosnku
- jedna duża cebula
- pieprz czarny mielony
- bulion wołowy (*1 kostka)
- sól
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- olej
- mąka
Przygotowanie
Łopatkę oczyścić, przekroić wzdłuż i nadziać kiełbasą. Zrobić nożem małe otwory w mięsie i nadziać ząbkami czosnku. Łyżkę oleju wymieszać z łyżeczką słodkiej papryki, mielonego kminku, majeranku, soli i natrzeć mięso. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na dwóch łyżkach oleju obsmażyć mięso i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wsadzić do nagrzanego piekarnika. Międzyczasie cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoto, zalać litrem wody z kostką bulionową wołową, bądź wołowym domowym bulionem. Dodać 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, majeranek i sól/pieprz do smaku. Zagotować i wlać do łopatki. Piec 1,5 godziny polewając mięso sosem. Mięso po upieczeniu wyciągnąć, bulion zaprawić mąką i śmietaną. Podawać z kluskami śląskimi i buraczkami na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...