wtorek, 23 września 2014

Pieczeń z łopatki po sztygarsku

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • kiełbasa śląska (około 2 małe laski)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminku mielonego
  • 6 ząbków czosnku
  • jedna duża cebula
  • pieprz czarny mielony
  • bulion wołowy (*1 kostka)
  • sól
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • olej
  • mąka


Przygotowanie

Łopatkę oczyścić, przekroić wzdłuż i nadziać kiełbasą. Zrobić nożem małe otwory w mięsie i nadziać ząbkami czosnku. Łyżkę oleju wymieszać z łyżeczką słodkiej papryki, mielonego kminku, majeranku, soli i natrzeć mięso. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na dwóch łyżkach oleju obsmażyć mięso i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wsadzić do nagrzanego piekarnika. Międzyczasie cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoto, zalać litrem wody z kostką bulionową wołową, bądź wołowym domowym bulionem. Dodać 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, majeranek i sól/pieprz do smaku. Zagotować i wlać do łopatki. Piec 1,5 godziny polewając mięso sosem. Mięso po upieczeniu wyciągnąć, bulion zaprawić mąką i śmietaną. Podawać z kluskami śląskimi i buraczkami na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf