Składniki (na garnek 4 litrowy)
- 2 kg buraków
- szklanka zakwasu z buraków
- 3 goździki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 5 suszonych śliwek
- 5 suszonych dużych kapeluszy borowików
- pół szarej renety
- kawałek selera
- pół pora
- majeranek
- czosnek
Przygotowanie
Grzyby namoczyć. Buraki obrać, pokroić, zalać zimną wodą. Dodać dwa liście laurowe, trzy ziarna angielskie. Dodać suszone śliwki, namoczone grzyby wraz z wodą, pół jabłka, kawałek obranego selera, pora, główkę czosnku, 3 goździki (nie można z nimi przesadzić bo barszcz będzie gorzki). Gotować na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia barszczu, wtedy przełączyć na mały ognień, aby sobie tylko "pyrkał" i dodać szklankę zakwasu. Doprawić majerankiem, opcjonalnie solą i pieprzem. Gotować jeszcze 30 do 4 minut. Barszcz smakuje wyśmienicie, buraczany kolor, smak wędzonki dzięki śliwkom i grzybom, odrobinę kwaśny dzięki zakwasowi. Świetny na wigilię z uszami lub do krokietów. Przed podaniem i ponownym podgrzaniem proponuję go przecedzić. To moja ulubiona zupa, mogłabym zajadać co dziennie :)
Powiązane posty
Krokiety z mięsem
Krokiety z kapustą i grochem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...