niedziela, 19 stycznia 2014

Barszcz czerwony



Składniki (na garnek 4 litrowy)
  • 2 kg buraków
  • szklanka zakwasu z buraków
  • 3 goździki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy 
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 suszonych dużych kapeluszy borowików
  • pół szarej renety
  • kawałek selera
  • pół pora
  • majeranek
  • czosnek

Przygotowanie

Grzyby namoczyć. Buraki obrać, pokroić, zalać zimną wodą. Dodać dwa liście laurowe, trzy ziarna angielskie.  Dodać suszone śliwki, namoczone grzyby wraz z wodą, pół jabłka, kawałek obranego selera, pora, główkę czosnku, 3 goździki (nie można z nimi przesadzić bo barszcz będzie gorzki). Gotować na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia barszczu, wtedy przełączyć na mały ognień, aby sobie tylko "pyrkał" i dodać szklankę zakwasu. Doprawić majerankiem, opcjonalnie solą i pieprzem. Gotować jeszcze 30 do 4 minut. Barszcz smakuje wyśmienicie, buraczany kolor, smak wędzonki dzięki śliwkom i grzybom, odrobinę kwaśny dzięki zakwasowi. Świetny na wigilię z uszami  lub do krokietów. Przed podaniem i ponownym podgrzaniem proponuję go przecedzić. To moja ulubiona zupa, mogłabym zajadać co dziennie :)


Powiązane posty
Krokiety z mięsem
Krokiety z kapustą i grochem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf