- 1 kg świeżego tłustego sera twarogowego
- 8-10 jajek
- 40 dag cukru pudru
- 15 dag margaryny
- 10 dag rodzynek
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka puree ziemniaczanego w proszku
- cukier waniliowy
- aromat rumowy
- biszkopty (opcjonalnie herbatniki)
- do ozdobienia czekolada lub biała czekolada, bita śmietana
Przygotowanie
Dużą blachę natłuścić i wyłożyć biszkoptami (mogą być pokruszone). Rodzynki opłukać i osuszyć. Margarynę stopić. Z połowy jajek oddzielić żółtka od białek. Ser dwukrotnie zemleć, przełożyć do makutry, utrzeć z cukrem i wciąż ucierając, dodawać na przemian po jednym żółtku i po jednym jajku, a następnie stopiony tłuszcz, proszek ziemniaczany, rozkruszone drożdże, cukier waniliowy i aromat. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z masą serową i wymieszać z rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Wyłożyć na blachę do 1/2 wysokości, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 - 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odkroić sernik nożem od krawędzi blachy, aby równomiernie osiadł. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć z tortownicy i ozdobić wedle uznania. U mnie jest to biała czekolada, rodzynki i bita śmietana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...