poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sernik rumowy na biszkoptach

Składniki
  • 1 kg świeżego tłustego sera twarogowego
  • 8-10 jajek
  • 40 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag rodzynek
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka puree ziemniaczanego w proszku
  • cukier waniliowy
  • aromat rumowy
  • biszkopty (opcjonalnie herbatniki)
  • do ozdobienia czekolada lub biała czekolada, bita śmietana

Przygotowanie

Dużą blachę natłuścić i wyłożyć biszkoptami (mogą być pokruszone). Rodzynki opłukać i osuszyć. Margarynę stopić. Z połowy jajek oddzielić żółtka od białek. Ser dwukrotnie zemleć, przełożyć do makutry, utrzeć z cukrem i wciąż ucierając, dodawać na przemian po jednym żółtku i po jednym jajku, a następnie stopiony tłuszcz, proszek ziemniaczany, rozkruszone drożdże, cukier waniliowy i aromat. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z masą serową i wymieszać z rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Wyłożyć na blachę do 1/2 wysokości, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 - 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odkroić sernik nożem od krawędzi blachy, aby równomiernie osiadł. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć z tortownicy i ozdobić wedle uznania. U mnie jest to biała czekolada, rodzynki i bita śmietana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf