niedziela, 12 stycznia 2014

Kurczak w sosie śmietanowym z porem i pieczarkami

Składniki
  • kilka pieczarek
  • por
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • śmietana 30%
  • tymianek
  • pieprz ziołowy
  • masło
  • vegeta

Przygotowanie

Pierś kurczaka opłukać, pora sparzyć wrzątkiem, pieczarki opłukać i obrać. Fileta można pokroić w kostkę, ale wizualnie ładniej wygląda jak się pokroi w małe porcje jak na kotleciki, czy bitki, jeśli wyjdą za grube to rozbić tłuczkiem. Oprószyć mięso solą i pieprzem ziołowym, podsmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, na tym samym masełku podsmażyć pora i pieczarki posiekane w kostkę, talarki - jak nam odpowiada. Następnie również należy je przełożyć  do rondla. Całość zalać śmietaną 30% i dusić około pół godziny. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym, szczyptą tymianku i vegetą. Podawać z puree, ryżem, kaszą jęczmienną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf