- kilka pieczarek
- por
- pojedyncza pierś z kurczaka
- śmietana 30%
- tymianek
- pieprz ziołowy
- masło
- vegeta
Przygotowanie
Pierś kurczaka opłukać, pora sparzyć wrzątkiem, pieczarki opłukać i obrać. Fileta można pokroić w kostkę, ale wizualnie ładniej wygląda jak się pokroi w małe porcje jak na kotleciki, czy bitki, jeśli wyjdą za grube to rozbić tłuczkiem. Oprószyć mięso solą i pieprzem ziołowym, podsmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, na tym samym masełku podsmażyć pora i pieczarki posiekane w kostkę, talarki - jak nam odpowiada. Następnie również należy je przełożyć do rondla. Całość zalać śmietaną 30% i dusić około pół godziny. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym, szczyptą tymianku i vegetą. Podawać z puree, ryżem, kaszą jęczmienną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...