- mak puszka
- miód
- rodzynki
- wiśnie kandyzowane
- kandyzowana skórka pomarańczy
- suszona żurawina
- suszony ananas
- suszona papaja
- kandyzowana skórka pomarańczy
- makaron łazanki
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente, przelać go zimną wodą aby się nie sklejał. Do wysokiego naczynia włożyć ugotowany makaron, na pół kg opakowania dałam całą puszkę maku, garść żurawiny, bakali dajemy jak lubimy, ja dałam dużo łącznie z 20 dag plus rodzynki i garść małą żurawiny - dla przełamania smaku. Polać potrawę miodem, też w zależności od gustu, im więcej miodu tym mniej sucha potrawa, ale i bardziej słodka. Oryginalnie makaron powinniśmy zrobić sami, mak mielić sami. Ale jeśli ktoś przygotowuje wigilię składającą się z tych 12 dań, to można iść na skróty :) Wiśnie można pominąć, jak i żurawiną również. Bakalie można kupić na wagę, można też zastąpić gotową mieszanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...