wtorek, 28 stycznia 2014

Kopytka na słodko

Składniki

  •     1 kg ziemniaków
  •     1 jajko
  •     200g mąki pszennej + do podsypywania


Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ubić, zostawić do ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące, nie dosypywać mąki, wtedy kopytka będą delikatne i puszyste, jeśli przesadzimy z mąką to wyjdą nam kopyciora do rozbijania szyb:).
Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Podzielić na kilka części, uformować każdą część na wałek, lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki. Zagotować duży garnek osolonej wody. Zmniejszyć temperaturę aby woda delikatnie się gotowała. Kopytka gotować porcjami, po 2 - 3 minuty do momenty wypłynięcia. a drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni. Podawać ciepłe.
Wersja na słodko - rozpuścić masło w rondelku, polać nim kopytka i posypać cukrem kryształem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf