- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej + do podsypywania
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ubić, zostawić do ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące, nie dosypywać mąki, wtedy kopytka będą delikatne i puszyste, jeśli przesadzimy z mąką to wyjdą nam kopyciora do rozbijania szyb:).
Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Podzielić na kilka części, uformować każdą część na wałek, lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki. Zagotować duży garnek osolonej wody. Zmniejszyć temperaturę aby woda delikatnie się gotowała. Kopytka gotować porcjami, po 2 - 3 minuty do momenty wypłynięcia. a drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni. Podawać ciepłe.
Wersja na słodko - rozpuścić masło w rondelku, polać nim kopytka i posypać cukrem kryształem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...