Idealne do gorącej kawy/ herbaty. Miękkie i wilgotne. |
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- szklanka cukru
- łyżeczka aromatu śmietankowego
- pół szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- dwie pomarańcze
- cukier puder
Przygotowanie
Skórkę zetrzeć z dwóch pomarańczy na najmniejszych oczkach, wycisnąć do tego sok z jednej pomarańczy.
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia.
Do drugiej miski wsypać cukier, jajko, jogurt, olej, aromat oraz skórkę z sokiem i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać do pozyskanej masy mąkę i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni i piec 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...