Składniki
- pierniki w czekoladzie z nadzieniem z marmolady
- śmietana kremówka 30%
- suszona żurawina
- cukier
- cytryna
- żelatyna
- odrobina mąki
Przygotowanie
Pierniki pokruszyć, możemy użyć resztek z ciasta piernikowego, lub kupić dobre pierniki. To jest spód naszego deseru, należy nim wyłożyć pucharki. Następnie musimy przygotować owocowy sos, tzw frużelinę. Żurawinę wymieszać z cukrem, dodać odrobinę wody, i dusić, mieszając aby cukier się rozpuścił. Dodać łyżkę soku z cytryny, i odrobinę wody z owoców przelać i dokładnie rozmieszać z łyżką mąki, aby nie było grudek. Dodać do owoców i ponownie zamieszać. Całość powinna nieco zgęstnieć. Wtedy należy dodać żelatynę. Konsystencja powinna być żelowa. Odłożyć nasz sos aby ostygnął. Śmietanę 30 % ubić z cukrem na sztywną masę. Nie dodawać dużo cukru, ponieważ pierniki i frużelina będą bardzo słodkie. Na warstwę pierników wyłożyć śmietanę, a na śmietanę żurawinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...