sobota, 11 stycznia 2014

Indyk pieczony na kaszy

Wspaniałe lekkie danie, robi się "samo" i szybko.
Indyka można zastąpić filetem z kurczaka,
udźcem indyczym, filetem z kurczaka, udkami, roladkami kurzymi.
Kompozycję mieszanki przypraw i ziół można dobrać pod siebie.

Składniki
  • kawałek piersi indyczej
  • cukinia
  • pół selera
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej
  • bulion drobiowy (z rosołu, lub kostki)
  • majeranek
  • pieprz
  • tymianek
  • curry
  • papryka słodka
  • łyżka oliwy

Przygotowanie

Cukinię obrać, pokroić na pół talarki, marchew w talarki, resztę zetrzeć na grubsze wiórki. (Pokroić warzywa również można wedle uznania.) Do naczynia żaroodpornego wsypać kaszę, warzywa, wymieszać. Zalać bulionem nad poziom kaszy. Wymieszać, posypać tymianek, curry, paprykę słodką. Oliwę wymieszać z majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem i natrzeć mięso, które ułożyć na wierzch kaszy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na temperaturę 190 stopni i piec około 60 - 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf