czwartek, 23 stycznia 2014

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i mascarpone


 Składniki

ciasto
  • 20 g drożdży
  • 250 dag mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 ml mleka
  • połowa kostki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
farsz
  • 30 dag pieczarek
  • 1 - 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • serek mascarpone
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • gała muszkatołowa
  • pieprz ziołowy
  • sól





Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, powinny się rozpuścić, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Masło podgrzać celem roztopienia. Do wysokiego naczynia przesiać mąkę, jajko, masło, sól i drożdże z mlekiem. Ciasto dokładnie wyrobić. Nie dodawać więcej mąki, bo ciasto będzie twarde. A powinno być sprężyste. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny, powinno ładnie nam wyrosnąć.
Pieczarki obrać i cebulę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w pół talarki. Poddusić to na łyżce masła. Do tego dodać serek mascarpone, żółtko, łyżkę śmietany. Doprawić majerankiem, natką pietruszki, gałką muszkatołową, solą  i pieprzem ziołowym. Wymieszać i podduszać, aż konsystencja będzie przypominała gęsty sos. Wtedy w szklance rozmącić łyżkę do dwóch mąki z wodą i zagęścić nasz farsz. Ciasto raz jeszcze zagnieść i rozwałkować cienko, nie grubiej niż maxymalnie 1 cm, ponieważ i tak jeszcze urośnie. Ciasto pokroić, nałożyć farsz, zawinąć. Pędzlem rozsmarować białko na wierzchu pasztecików. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf