Składniki
ciasto
- 20 g drożdży
- 250 dag mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 60 ml mleka
- połowa kostki masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 dag pieczarek
- 1 - 2 małe cebule
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- serek mascarpone
- majeranek
- natka pietruszki
- gała muszkatołowa
- pieprz ziołowy
- sól
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, powinny się rozpuścić, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Masło podgrzać celem roztopienia. Do wysokiego naczynia przesiać mąkę, jajko, masło, sól i drożdże z mlekiem. Ciasto dokładnie wyrobić. Nie dodawać więcej mąki, bo ciasto będzie twarde. A powinno być sprężyste. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny, powinno ładnie nam wyrosnąć.
Pieczarki obrać i cebulę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w pół talarki. Poddusić to na łyżce masła. Do tego dodać serek mascarpone, żółtko, łyżkę śmietany. Doprawić majerankiem, natką pietruszki, gałką muszkatołową, solą i pieprzem ziołowym. Wymieszać i podduszać, aż konsystencja będzie przypominała gęsty sos. Wtedy w szklance rozmącić łyżkę do dwóch mąki z wodą i zagęścić nasz farsz. Ciasto raz jeszcze zagnieść i rozwałkować cienko, nie grubiej niż maxymalnie 1 cm, ponieważ i tak jeszcze urośnie. Ciasto pokroić, nałożyć farsz, zawinąć. Pędzlem rozsmarować białko na wierzchu pasztecików. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...