Malinówka - wspomnienie wakacji 2013 |
- 2,5 kg malin
- 2 kg cukru (1kg cukru na 1 kg owoców)
- litr Wyborowej lub innej wódki
- pół litra spirytusu
Przygotowanie
Owoce starannie przebrać i obmyć. Następnie włożyć do dwóch pięciolitrowych szklanych słojów, zasypać cukrem i czekać około 2-3 dni aż puszczą sok. Słojami należy wstrząsnąć raz na dzień, aby cukier dokładnie rozpuścił się na malinach, i należy też sprawdzać czy nie podchodzą już na wino. Słoje powinny stać raczej w cieniu. Następnie maliny z sokiem zalewamy wódką i spirytusem, na jeden słój pół litra wódki i pół butelki spirytusu. Słoik zakręcić i odstawić na minimum 6 do 8 tygodni. Przez pierwsze dwa tygodnie wstrząsamy słoikami, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Moja malinówka leżakowała tak dwa miesiące, jeden słój same maliny a do drugiego dałam laskę wanilii, żeby była słodsza. Po leżakowaniu w słojach czas na filtrację. Najlepiej przez gazę i kilka razy. Następnie należy przelać nalewkę do butelek, pamiętając że im dłużej leży tym bardziej będzie szlachetna. :-)
Wiśniówka znana, malinówka też musi być dobra - na zdrowie :)
OdpowiedzUsuń