- 80 dag jabłek
- 2 szklanki zmielonych herbatników lub czerstwego ciasta
- 1 szklanka cukru
- 8 dag stopionego masła
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
Tortownicę natłuścić i posypać bułka tartą. Herbatniki wymieszać z pięcioma łyżkami cukru i 1/3 mieszanki posypać równomiernie spód formy, po czym skropić 2 łyżkami masła. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, a po usunięciu gniazd nasiennych w cienkie plasterki, wymieszać z pozostałym cukrem, orzechami, cynamonem i 1/2 włożyć do formy. Ponownie wsypać 1/3 mieszanki okruszkowej, skropić 3 łyżkami masła i przykryć resztą jabłek. Na wierzch wsypać resztę mieszanki i skropić pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180-200 piec 30 minut. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem, lub zrobić bezę z białek jaja. Ok 4 białka + szklanka cukru, ubić pianę na sztywno i piec około 15 minut w 180 stopniach, na kolor lekko brązowy.
Wracam po długiej przerwie a tutaj takie pyszności, tylko kawki brakuje:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko w tym Nowym Roku!!!!!
Wygląda cudnie :D Uwielbiam szarlotki ;)
OdpowiedzUsuń