sobota, 11 stycznia 2014

Szarlotka okruszkowa

Składniki
  • 80 dag jabłek
  • 2 szklanki zmielonych herbatników lub czerstwego ciasta
  • 1 szklanka cukru
  • 8 dag stopionego masła
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

Tortownicę natłuścić i posypać bułka tartą. Herbatniki wymieszać z pięcioma łyżkami cukru i 1/3 mieszanki posypać równomiernie spód formy, po czym skropić 2 łyżkami masła. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, a po usunięciu gniazd nasiennych w cienkie plasterki, wymieszać z pozostałym cukrem, orzechami, cynamonem i 1/2 włożyć do formy. Ponownie wsypać 1/3 mieszanki okruszkowej, skropić 3 łyżkami masła i przykryć resztą jabłek. Na wierzch wsypać resztę mieszanki i skropić pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180-200 piec 30 minut. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem, lub zrobić bezę z białek jaja. Ok 4 białka + szklanka cukru, ubić pianę na sztywno i piec około 15 minut w 180 stopniach, na kolor lekko brązowy.

2 komentarze:

  1. Wracam po długiej przerwie a tutaj takie pyszności, tylko kawki brakuje:)))
    Pozdrawiam cieplutko w tym Nowym Roku!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :D Uwielbiam szarlotki ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf