poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Konfitura z malin

Można do twarogu, a można i posłodzić nią herbatę.
Sezon jesiennych chłodów nadciąga nieubłaganie ... :)








 Składniki

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • sok i miąższ z 1 cytryny

Przygotowanie

Maliny umyć, zasypać cukrem - odczekać aż puszczą sok.
Zagotować dwie szklanki wody z pozostałym cukrem, powstanie nam syrop. Dodać cytrynę, gotować do wrzenia, dodać maliny z sokiem. Gotować mieszając na małym ogniu około 30 minut. Usunąć szumowinę, dostawić do wysygnięcia. Następnie konfiturę smażymy, wkładamy gorącą do słoika. Pasteryzacja 10 minut.
Można też poprostu zrobić na konfiturexie ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf