Składniki
- 1 kg pomidorów
- 1 kg marchwi
- 1 kg kapusty
- 1 kg pieczarek
- 1 kg ogórków
- 1 kg papryki czerwonej
zalewa
- 1,5 szklanki octu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Przygotowanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć twardy środek, pokroić w kostkę. Kapustę opłukać, zszatkować. Pieczarki obrać, pokroić na pół talarki. Marchew obrać, posiekać na plastry, bądź na grubym tarle.. Ogórki umyć, posiekać na plastry. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w paski. Ocet, wodę, olej, cukier w podanych wyżej proporcjach zagotować. Wrzucić do zalewy warzywa, gotować 10 - 15 minut. Zostawiamy na włączonym palniku, ponieważ GORĄCĄ sałatkę należy włożyć do słoików. Ponieważ jest to sałatka bez pasteryzacji! Zakręcić słoik i ułożyć do góry dnem.
Ten przepis na wspaniala salatke znam od 40 lat , ciesze sie bardzo ze zobaczylam go tu na Blogu
OdpowiedzUsuńWarto to polecic , jest pyszna .