piątek, 30 sierpnia 2013

Sałatka warzywna


Składniki
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg kapusty
  • 1 kg pieczarek
  • 1 kg ogórków
  • 1 kg papryki czerwonej

zalewa
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć twardy środek, pokroić w kostkę. Kapustę opłukać, zszatkować. Pieczarki obrać, pokroić na pół talarki. Marchew obrać, posiekać na plastry, bądź na grubym tarle.. Ogórki umyć, posiekać na plastry. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w paski. Ocet, wodę, olej, cukier w podanych wyżej proporcjach zagotować. Wrzucić do zalewy warzywa, gotować 10 - 15 minut. Zostawiamy na włączonym palniku, ponieważ GORĄCĄ sałatkę należy włożyć do słoików. Ponieważ jest to sałatka bez pasteryzacji! Zakręcić słoik i ułożyć do góry dnem.

1 komentarz:

  1. Ten przepis na wspaniala salatke znam od 40 lat , ciesze sie bardzo ze zobaczylam go tu na Blogu
    Warto to polecic , jest pyszna .

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf